Nobel en gentech

‘Verzet gebaseerd op emotie en dogma en dat wordt weersproken door feiten moet stoppen. Hoeveel arme mensen moeten nog sterven voordat we dit erkennen als een ‘misdaad tegen de mensheid’?’

Dit is een citaat uit de brief van ruim 100 Nobelprijswinnaars die een oproep hebben gedaan tot Greenpeace om haar campagne tegen gentech te staken. Volgens ingewijden is dit achter de schermen opgezet door de pro gentech lobby van de bekende chemiereuzen. Belangrijkste inhoudelijke argument van de groep is dat het protest tegen de zogenaamde gouden rijst, gentechrijst met extra vitamine A, nu aan de arme bevolking onthouden blijft. Het zou honderden miljoenen armste der armen kunnen helpen, zo stellen zij.

De verdubbeling van de voedselbehoefte in 2050 wordt ook nog als argument ingebracht en het feit dat er nooit een enkel bewijs is gevonden dat gentech gewassen de gezondheid schaden. Als het om het grote voedselvraagstuk gaat, dan is er goed nieuws voor de geleerde critici: er is voldoende voeding, zij wordt alleen niet eerlijk verdeeld. Het voedingsvraagstuk is een verdeelvraagstuk. Zolang er aan arme mensen weinig te verdienen valt, krijgen ze ook weinig eten.

Als we kijken naar de revenuen van gentech so far, dan wordt een weldenkend mens daar ook niet vrolijk van: een toename van chemische bestrijdingsmiddelen in plaats van verlaging, geen hogere opbrengsten (de katoenoogst in Pakistan is door de overgang naar gentech dramatisch gedaald), aantasting van de bodemvruchtbaarheid en toename van monoculturen wat de voedselzekerheid op lange termijn aantast. Emotie en dogma? Hoeveel moet er nog gedoogd worden van de nietsontziende gentechlobby voordat we dit erkennen als een ‘misdaad tegen de mensheid’?

Alfred Nobel, de uitvinder van dynamiet en andere explosiemiddelen, werd aan het eind van zijn leven geconfronteerd met een necrologie toen hij voor zijn overleden broer werd aangezien. Hij werd herdacht als ‘koopman van de dood’ en dat zou hem aan het eind van zijn leven hebben doen besluiten het Nobel fonds op te richten. Volgens zijn critici een poging om zijn negatieve imago op te krikken. De wijze waarop de internationale gentechlobby de Nobel laureaten voor zijn PR-karretje spant past wat dat betreft perfect in de Nobel traditie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s