Wijze voedingsraad?

Onlangs kreeg ik het boek Suiker, het zoete vergif van Huib Stam onder ogen. Altijd weer schokkend om een verzameling feiten over deze uitwas van de voedingsindustrie te lezen. Zoals de gemiddelde inname van 100 tot 110 gram toegevoegde suiker per dag door kinderen (36,5 tot 40 kilo per jaar). Of het ontbreken van een suikerwaarschuwing in de aanbevelingen voor gezonde voeding op de website van de Hartstichting. En natuurlijk het succes van de suikerlobby om harde richtlijnen voor sterke terugdringing van de suikerinname te verhinderen. En de schijnoplossing van suikervrije producten die mierzoet zijn door twijfelachtige chemische zoetstoffen.

Het is knap hoe een industrie de zichtbaar verwoestende uitwerking van een haar van haar kaskrakers stelselmatig ontkend heeft en hoe de overheid daarin stelselmatig wegkijkt. Er is eerder bereidheid overgewicht en obesitas en de gevolgen daarvan zoals diabetes 2, hart en vaatziekten en kanker, tot norm te verheffen dan een van de oorzaken gericht aan te pakken.

Maar het is nooit te laat: volgende verschijnen de lang verwachte nieuwe richtlijnen gezonde voeding van de Gezondheidsraad. Zelf koken, samen eten, uitsluitend vers en zo min mogelijk bewerkte en ‘aangezoete, -zoute en -vette producten’, het wordt een feest! Hoop ik. De spanning stijgt, nog een paar dagen…

Een gedachte over “Wijze voedingsraad?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s