Cola light stimuleert diabetes en overgewicht

Chemische zoetstoffen in onder meer ‘suikervrije’ light producten leiden sneller tot stofwisselingsproblemen zoals diabetes. Ze verhogen daarmee de kans op… overgewicht! Dat is de conclusie van nieuw onderzoek dat in het gezaghebbende tijdschrift Nature gepubliceerd is.

Dit nieuws las ik net in de krant en iets in mij maakte een vreugdesprongetje. Dat ‘iets’ is mijn intuïtieve afkeer van chemische zoetmakers vanaf het moment dat de light producten de schappen begonnen te veroveren. Hoe kan een chemisch stofje, dat je lichaam misleidt in het ervaren van een zoetsensatie, nu een gezonde vervanging van natuurlijk zoet uit fruit, biet of suikerriet zijn?

Dat (teveel) suiker niet gezond is, daar zijn we het wel over eens, de suikerindustrie buiten beschouwing gelaten. Neem geen suiker in koffie en thee en stop acuut met het drinken van veredeld suikerwater zoals frisdranken. Maar als je echt niet zonder kunt, dan is het altijd nog te verkiezen boven kunstmatige zoetstoffen, zei mijn innerlijke stem. Die stem ziet nu tegen alle eerdere geruststellende onderzoeken in zijn gelijk bevestigd worden. Alles beter dan chemie.

Dat is meteen wat me aantrekt in natuurvoeding. Eet zo natuurlijk mogelijk, dus bij voorkeur biologisch, vers en zo min mogelijk bewerkt.

Waar ik nu benieuwd naar ben is de reactiesnelheid van het Voedingscentrum. Volgens de huidige voedingsrichtlijnen voor diabetes en overgewicht uit 2010, worden de chemische zoetmakers aangeraden als suikervervangers. Als je maar niet meer dan 16 glazen (!) light dranken en koffie/thee met zoetjes drinkt. Als ik in goed vertrouwen dit ‘gezonde advies’ had gevolgd en nu met de brokken zou zitten, zou ik ze aanklagen via een letselschade specialist. Of zou die adviseren mijn claim tot de colafabrikanten te richten?

5 gedachten over “Cola light stimuleert diabetes en overgewicht

 1. Uh, dit onderzoek ging over een paar muizen. Dit zegt niets over mensen! Ik ben geen promotor van Light producten, maar dit bericht is suggestief en niet informatief op deze manier.

  Ik ben natuurgeneeskundige maar baal er steeds meer van dat de ‘biologische wereld’ foutieve informatie verspreidt. Zo gooi je als biologische sector toch je eigen glazen in?

  1. Beste Liesbeth,

   Goed om gisteren ook even telefonisch onze standpunten uitgewisseld te hebben. Naar ik begrepen heb is het Israelische onderzoek dat in Nature gepubliceerd heeft een combinatie geweest van onderzoek bij muizen en bij mensen. In het onderzoek is vastgesteld dat vier van de zeven proefpersonen een verhoogde bloedsuikerspiegel hadden na een week gebruik van light frisdranken. Je heft dus niet te balen.

   1. Ja bij mensen is onderzoek uitgevoerd op basis van een reactie van een week bij 7 mensen en hierop concludeer je zonder voorbehoud dat cola light diabetes en overgewicht veroorzaakt. Dat kan niet zo stellig op basis van ook nog eens 1 kleinschalig onderzoek. Het kan hoogstens hypothesvormend zijn in samenhang met overig onderzoek dat beschikbaar is. Het komt over of je een wetenschappelijk stuk niet analyseert maar ge-/misbruikt om je mening te bevestigen. Zo werkt wetenschap niet!

    Het voedingscentrum heeft wel tenminste wel de moeite genomen het onderzoek uitvoerig te lezen. Alleen hebben zij jammer genoeg ook niet gekeken naar ander onderzoek. Ik deed dat wel en zal mijn stuk binnenkort op mijn blog plaatsen.

    Je zult overigens wel blij zijn met de inhoud van mijn stuk. De strekking is dat we nog iet goed weten en daarom vanuit het voorzorgsprincipe lightproducten beter kunnen vermijden.

   2. Hallo Liesbeth,
    Zonder enige vorm van onderzoek had ik allang geconcludeerd dat de light producten gevaarlijke onzin zijn. In de eigen omgeving zie ik bovendien wat de effecten zijn: de gebruikers van light producten worden almaar dikker. De enorme overdaad aan gewone suiker in ons eten vormt op zich al een groot risico voor de gezondheid. De nepsuikers die ons brein foppen zijn nog erger. Fijn dat jij het onderzoek blijft lezen!

 2. Alle vorm van suiker is slecht en zeer verslavend. Hoe meer je eet, hoe meer je lichaam er naar verlangd. Dit geldt ook voor de stof aspartaam die door fabrikanten in light producten wordt gedaan. Ik ben zelf sinds kort de strijd tegen obesitas aangegaan, en hierdoor laat ik ook de meeste slechte suikers (koek, snoep, chips, frisdrank) staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s