Dit kan niet waar zijn – onder professoren

Niemand minder dan WUR hoogleraar Tiny van Boekel is er in geslaagd mijn ‘writers blog-block’ te doorbreken. Ik ben hem dankbaar. Van Boekel hangt het adagium aan dat de industriële voedselvoorziening vol chemische E-nummers en goedkope suikers, vetten en zouten nog nooit zo veilig is geweest als heden. “De voedselindustrie heeft ons eten gezonder en beter gemaakt.” “Een hamburger van McDonalds is niet veel vetter dan een sudderlapje van moeder thuis.” “Als er geen E-nummers inzitten, eet ik het niet.”

Een ongezonde maaltijd bestaande uit cola, friet en hamburger voor nog geen 3 euro... Voor een broodje gezond met spa ben je meer kwijt!

Een gezonde maaltijd volgens professor Van Boekel

Tiny van Boekel provoceert graag. Het zit hem dwars dat de chemische middelen in het verdomhoekje zitten. De natuur is zo mogelijk nog gevaarlijker (rauwe bonen zijn toxisch) en een sinaasappel bestaat uit louter E-nummers als je hem ontleedt. Zonder kunstmest en pesticiden lukt het gewoon niet, verzucht hij.

Dat de biologische landbouw bewijst dat dit wel kan, doet hij af met de bewering dat zij de problemen van productieopschaling naar 9 miljard mensen niet kan oplossen. Ah, dat argument hebben we vaker gehoord in de afgelopen jaren… Ik heb daar eerder tegenin gebracht dat dit een drogredenering is. De helft van de wereld eet veel te veel en vooral te veel suiker, zout en vet, waardoor men zwak, ziek en dik wordt.

De andere helft die tekort heeft, zou genoeg hebben als wij ons voedingspatroon aanpassen naar meer plantaardig, minder dierlijk en veel minder bewerkt vol suiker, zout, vet en… chemie. Dat zou ook mondiaal enorm gaan besparen op de medische kosten om ziektes als gevolg van verkeerde voeding te bestrijden. En dan hebben we het nog niet eens over de winst voor het milieu, de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit.

Een ware uitspraak van Van Boekel over voeding in het Chemietijdschrift (!) luidt: “De complexiteit van de voedselproductie is zo groot dat de gewone consument dat niet meer kan doorzien. Daar moet je bijna een studie levensmiddelentechnologie voor gedaan hebben.” Hier raakt hij de kern van het probleem. Het is in de chemische voedingsindustrie net zoals met de complexe financiële producten die tot de financiële crisis geleid hebben: ze zijn zo nodeloos ingewikkeld gemaakt om er zo veel mogelijk winst mee te maken. Van Boekel praat als de doorsnee financieel analist van voor de crisis: die producten zijn heel veilig. Hij negeert alle oranje en rode signalen die op het gebied van voeding en gezondheid afgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s