Gezond Ottolenghi jaar 2015

Tijdens de feestdagen heb ik me, tussen alle gezellige familie- en vriendenbijeenkomsten met heerlijke (zelfgemaakte) lekkernijen door, verdiept in twee boeken en een tijdschrift: ‘Zout, suiker en vet’ van Michael Moss, Plenty More van Ottolenghi en Bouillon! van Will Jansen. Een boek om nog eens tot me door te laten dringen wat je niet moet eten en twee wat wel.

Het boek van Moss heeft een jaar op me liggen wachten. Ik heb de onhebbelijke gewoonte om een vouw in de pagina te maken bij iets wat ik nog eens wil herlezen. Dit boek zit nu vol vouwen (17) en ik ben heel selectief geweest, want je kan wel bezig blijven. De treffendste passages deel ik graag met u:

  • Het verhaal van de gebroeders Kellogg past in de Kain en Abel traditie. John Harvey was succesvol met een gezondheidscentrum waar een streng voedingsdieet deel uitmaakte van de behandeling. Op een reis bracht hij versnipperde tarwevlokken terug die als ontbijt goed aansloegen in het sanatorium. Hij moedigde zijn broer Will aan om verder te experimenteren met de ontbijtvlokken. Die voegde er suiker aan toe en dat sloeg in als een bom. John Harvey protesteerde en ze procedeerde tegen elkaar om de familienaam. Will won en de rest van het Kellogg succes is geschiedenis.
  • Jeffrey Dunn had alles uit de kast gehaald om bij Coca Cola in dienst te kunnen treden en werd een succesvol manager die begin van dit millennium voor Noord- en Zuid-Amerika verantwoordelijk was. Net als Nestlé en Kraft bezocht hij de slums van Rio de Janeiro om een strategie te bedenken om hun producten in deze opkomende markten te slijten. Kleinere hoeveelheden voor lage prijzen, was de strategie. Maar op zijn eigen verkenningsreis sprak een stem tot hem: ‘ “Deze mensen hebben een heleboel dingen nodig, maar geen cola.” Ik gaf bijna over. Vanaf dat moment was de lol er voor mij af.’ Een paar jaar later wordt hij ontslagen en sindsdien zet hij zijn marketingkennis in om gezonde producten, zoals snackworteltjes, aan de man te brengen.
  • Marketing is belangrijker dan het product zelf.
  • De shareholders value (en dus profit) is belangrijker dan het welzijn van de consument.
  • Niet frisdrank, maar chips is volgens Moss de grootste boosdoener als het aankomt op extra gewichtstoename (obesitas). Het is een laagje zout, bomvol vet en bomvol glucose. De laatste veroorzaakt sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor snel opnieuw enorme trek in eten ontstaat.

Daar stellen Ottolenghi en Bouillon! gelukkig voldoende mooie alternatieven tegenover. Bouillon! met een mooi overzicht van goede eethuisjes in Utrecht en omgeving (lekker dichtbij dus). En Ottolenghi met honderden recepten waar alleen groenten, fruit, kruiden, kaas en olie aan te pas komen. Daar zal komend jaar veel uit gekookt worden in onze keuken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s