Bourgondische soberheid

Ik ben geen psycholoog of therapeut, maar weet wel hoe sterk de eigen verhouding tot eten bepaald wordt door hoe je je voelt. Wie lekker in zijn vel zit, kan onbekommerd genieten en kiest intuïtief wat goed voor hem is. Wie een hekel aan zichzelf heeft, straft zichzelf, bijvoorbeeld met eten. Wie liefdesverdriet heeft, verhongert, verdrinkt of overeet zichzelf. Eetgedrag is, zoals iedere vorm van gedrag, een afspiegeling van ons algemeen welbevinden. En gedrag zet zich vast in patronen, die uiteindelijk kunnen uitmonden in verslaving.

Een kennis van mij eet heel gedisciplineerd: veel groenten en fruit, aangevuld met superfoods, allemaal biologisch, heel af en toe een stukje vlees of vis. Niet roken, geen drank. Ze heeft zichzelf helemaal mentaal geprogrammeerd op gezond eten. Ze is een bruisend vat vol energie, maar ze eet met de handrem op. Mentaal geprogrammeerd met een ijzeren discipline. Tot ze de verleiding even niet kan weerstaan… Dan eet ze ineens drie magnums achter elkaar, buiten het zicht van anderen. Een kortstondig moment van vraatzucht wint het even van de mentale wilskracht. Ze onderdrukt haar gevoelens en dat kan ze lang volhouden, ook in haar eetgedrag, tot de kurk van de fles schiet.

fototoetje

Uit eigen ervaring kan ik bekennen dat ik lange tijd een hekel heb gehad aan de bourgondische levensstijl. Een pars pro toto. Mijn vader was een Bourgondiër voor wie er geen hoger geluk bestond dan lekker eten en drinken. Hij stond ook graag in de keuken en kon goed koken. Ja, ik had een hekel aan mijn vader, vroeger. Eenvoudig eten was voor mij het hoogste ideaal, dus mat ik mezelf, eenmaal op kamers, een sobere eet stijl aan. Maar toen mijn lievelings zus en haar man voor het eerst kwamen eten, kocht ik een biefstuk van een pond en twee flessen Pommerol. Het vlees was perfect gekruid en gebraden en de wijn voldeed aan de verwachtingen. Ik deed precies wat mijn vader in deze situatie zou doen… En daar had ik een dag later natuurlijk weer een hekel aan. Lachwekkend. Gelukkig is het weer helemaal goed gekomen tussen mijn vader en mij, want ik houd van lekker eten en sta heel graag in de keuken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s