De afgelopen weken was er veel verwarring in voedingsland:
- In The Lancet werd een studie gepubliceerd van 100 wetenschappers die de mondiale ontwikkeling van overgewicht tussen 1980 en 2013 hebben geboekstaafd. Een enorme toename luidt de conclusie: meer dan een derde van de mensen op aarde, ruim 2 miljard, hebben overgewicht. Met als ontmoedigende constatering dat er nog in geen enkel land een begin van een oplossing tegen deze mondiale epidemie in zicht is.
- Een collectant met rokershoest rammelde met de bus voor mijn neus om wat geld voor de Stichting Longkanker op te halen. Hij antwoordde eerlijk ‘ja’ op mijn vraag of hij rookte. Ik moest lachen en zei: ‘Maar dat is water naar de zee dragen’. Hij antwoordde gevat: ‘Doe het voor al die andere mensen met longproblemen.’ Natuurlijk liet ik een paar euro in zijn bus glijden. Daar stond iemand die aan het sparen was voor zijn eigen dure longkankerbehandeling en dat getuigt van moed. Ik moest denken aan een nieuwsitem van enkele maanden geleden over de verwachting van het Van Leeuwenhoek ziekenhuis dat kanker een chronische ziekte is over een jaar of twintig. De longspecialist in het NOS item verzuchtte: ‘Als ik met al die patiënten bezig ben, dan denk ik wel: stop gewoon met roken, want dat veroorzaakt 80% van alle longkanker gevallen.’ We zijn dol op onze verslavingen en we doen alles om de symptomen ervan te bestrijden in plaats van de oorzaak weg te nemen. Maar van rokers en drankverslaafden kan je nog zeggen dat ze via de hoge accijnzen al een beetje meesparen voor de dure kankerbehandeling later. De eetverslaafden komen er in dat opzicht nog goed vanaf tot op heden…
- Een echtpaar in Engeland is vorige week opgepakt vanwege de verdenking dat zij hun kind ernstig verwaarloosd hebben. Ondervoed? Nee, zwaar overvoed, het kind van elf weegt bijna 100 kilo, drie keer het normale gewicht op die leeftijd. Eenderde van de kinderen heeft overgewicht. Een exces straffen roept de vraag op wat de verantwoordelijkheid is van de ouders? Wanneer ben je als ouder strafbaar? Wat is de verantwoordelijkheid van de overheid die toestaat dat er zoveel ongezonde voeding voor spotprijzen verkrijgbaar is? Wat is de verantwoordelijkheid van de levensmiddelenindustrie, de supermarkten, de bedrijfsrestaurants, de horeca gelegenheden waar zoveel dikmakers verkocht wordt?
- De kledingindustrie heeft de breedtematen voor kinderkleding aangepast op de nieuwe gemiddelde maten. Vooral de taillematen zijn de afgelopen jaren toegenomen: 1 tot 4 centimeter bij tienjarige kinderen. Er gaan ook stemmen op om de BMI-index te wijzigen. Laten we die helemaal afschaffen. Zodra je een grens trekt, fixeert iedereen zich op die grens en word je gedefinieerd door die grens. Misschien moeten we het hele concept van dik en dun gewoon loslaten en lost het probleem vanzelf op, omdat niemand er meer door gefixeerd is. Het kan werken als we het modebeeld overboord gooien en fastfood laten waar het thuishoort: in het vuilnisvat (en daar bedoel ik niet mee het eigen lichaam).