Goedkoop eten heeft een prijs

In de Consumentengids van juli staat een artikel van Nelleke Polderman over de prijs van eerlijk eten. Daar heb ik aan meegewerkt, want de prijs staat veel te veel centraal in de aankoopbeslissing van voeding. Een biologische boodschappenmand is gemiddeld 40% duurder dan gangbaar. En tussen supermarkten en biowinkels zijn er ook weer prijsverschillen op biologische producten. Maar wie alleen op prijs vergelijkt, gaat snel voorbij aan kwaliteitsverschillen.

Goedkope producten hebben vaak een prijs op ander terrein. De relatie tussen de plofkip en gebrek aan dierenwelzijn is bekend. Omdat het prijsverschil groot is en wij nu eenmaal verzot zijn op (goedkoop) vlees, blijft de plofkip toch goed verkocht worden. In de eieren hebben veel consumenten wel een andere keuze gemaakt: al meer dan 10% van alle consumptie eieren in Nederland zijn biologisch en de rest is op z’n minst scharrelei. De kooi-eieren worden niet meer verkocht in de winkel en toch bestaat 70% van de eierenverkoop in Nederland nog steeds uit kooi-eieren. Een paradox? Nee, die resterende 70% worden verwerkt in de levensmiddelenindustrie. Over het ei zonder gezicht maakt niemand zich druk.

Supermarkten zijn sinds 2013 in een stevige prijzenoorlog verwikkeld. Het marktaandeel is heilig en een lage prijs is het middel om meer klanten te trekken. In de eerste maanden van 2014 liep de totale omzet van de supermarkten zelfs iets terug.  Wie de reclamefolders doorneemt tijdens de WK komt tot de conclusie dat Nederlanders zich massaal volgieten met goedkoop bier en frisdrank, aangevuld met chips en kiloknallers.

Overigens, niet alleen supermarkten proberen ons te verleiden om voor goedkope geheime pleziertjes als bier, chips en frisdrank binnen te lopen…

Iphone fotos juli 2014 725iphone-fotos-juli-2014-728[1]

Des te opmerkelijker dat formules die zich meer op kwaliteit profileren juist stevig groeien. Dat geldt onder meer voor de biowinkels die omzetstijgingen van 15 tot 20% melden en de Plus retailformule die in een dalende markt groeit. Kennelijk neemt het aantal consumenten toe dat bereid is juist meer geld uit te geven aan kwaliteitsproducten die meer kosten. De verdubbeling van de biologische omzet in vijf jaar tot boven de 1 miljard euro in 2012 wijst daar eveneens op. Dat is nog eens scoren!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s