Vrijblijvendheid voor voedingsgiganten moet eraf

Meest opvallende voedingsnieuws van deze week is het opzeggen van het samenwerkingsverband met Nestle door de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg. De steun van de multinational aan het Healthy Kids Programm omschrijft hij als een wassen neus. Leuk voor de Bühne, maar de obesitas percentages bij de Amsterdamse jeugd blijven maar stijgen. Dat bedraagt inmiddels 13% van de Amsterdamse kinderen. En meer dan de helft van de Amsterdamse jeugd heeft overgewicht. Er moet dus iets anders gebeuren, daarom geeft Van der Burg dit signaal af. Alleen wat geld overmaken is volgens de wethouder niet meer voldoende.

Onze overheid, die graag de verantwoordelijkheid bij de burger en bedrijfsleven legt, moet iets anders bedenken. Van der Burg, hoewel van liberale huize, wil dat de vrijblijvendheid eraf gaat. In Amsterdam is een programma opgezet rond scholen om via sport, voedingsvoorlichting en schooltuinen het overgewicht probleem te lijf te gaan. Binnenkort moet er een groot onderzoek van professor Jaap Seidell van start gaan naar effecten van gezonde voeding op leerprestaties, lichaamsgewicht en sociale cohesie in Amsterdamse achterstandswijken. Steun van het bedrijfsleven is noodzakelijk, niet via een donatie voor een fake-programma, maar door te stoppen met het verkopen van de echte boosdoeners: frisdranken, energydrinks, snoep, snacks, frituur en andere zoete suiker- of zoute vethoudende dikmakers. Geen vendingmachines meer in de scholen, geen ongezonde snack- en levensmiddelen aanbieders meer in een omtrek van 500 meter van scholen. En stoppen met reclame en sponsormogelijkheden voor dit soort producten, in combinatie met hoge belastingen. En voor die laatste maatregelen hebben we een overheid nodig, die de jeugd beschermt en het bedrijfsleven een halt toe roept. Daar hoort natuurlijk ook goed voedingsonderwijs bij.

6 gedachten over “Vrijblijvendheid voor voedingsgiganten moet eraf

 1. Blijkt dat voornamelijk de moderne tarwe de schuldige is voor overgewicht. Het boek BROODBUIK geschreven door William Davis is hier heel duidelijk over.
  Na het schrappen van alle tarwe uit mijn voeding ben ik op korte tijd 7 kilo verloren en mijn bloeddruk is gezakt naar bijna normale waarden.

  1. Dat is mooi, zo’n persoonlijke ervaring. Nu ben ik een stevige broodeter, maar van overgewicht nooit last gehad… Kennelijk ook per persoon veel verschillen. Heb net ‘Zout, suiker en vet’ van Michael Moss gelezen. Echte aanrader, zie mij laatste blog van vandaag.

   1. Het overgewicht kan verschillen van persoon tot persoon, maar tarwe en granen in het algemeen zijn op termijn toxsisch voor het menselijk lichaam zoals beschreven in het boek BROODBUIK. Ook volgens mijn docent anatomie is tarwe giftig en is de meest natuurlijke voeding: noten zaden en rauw vlees.

   2. Het verschilt niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van regio tot regio. De Inuit leven voornamelijk van vis, olie, vlees en zeewier, al millennia lang.
    Er is niet een zaligmakend dieet en zijn wel ziekmakende gewoonten die de levensmiddelenindustrie iets te enthousiast gestimuleerd heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s